VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

SBM Offshore heeft twee emissies nodig om Yme-drama te verteren

Voor SBM Offshore was 2011 al een gruweljaar vanwege mega-afboekingen en een winstwaarschuwing. Dit jaar is misschien nog wel een groter drama.

Alweer een afboeking van honderden miljoenen, een aandelenuitgifte van maximaal 20 procent en ook in 2013 geen dividend.

Een paar dagen voor Kerst strooit de maritieme dienstverlener nog maar wat slechts nieuws uit over beleggers.

De keerzijde is dat de ellende, en dus de onzekerheid, nu achter de rug zou moeten zijn. In de ochtendhandel stoot het aandeel SBM met zo'n 10 procent omhoog tot ruim 10 euro.

Streep
De Franse topman Bruno Chabas schrijft het nachtmerrieproject Yme voor de Noorse kust nu toch helemaal af.

Door de volledige boekwaarde van 400 miljoen dollar gaat een streep. Ook pakt SBM nog eens een voorziening van 200 miljoen dollar voor de verwachte bijdrage aan de ontmantelingskosten van Yme.

‘Die 200 miljoen dollar omvat alle kosten die we maar kunnen bedenken om alles af te wikkelen', aldus Chabas.

SBM is al sinds de zomer met klant Talisman in conclaaf om een oplossing te zoeken voor Yme, maar nog altijd zonder succes. Een "teleurstelling", aldus de topman tijdens een persconferentie, die extra afschrijvingen voor schikkingen niet helemaal kan uitsluiten.

Doemscenario
Chabas en zijn financiële man Peter van Rossum, overgekomen van vastgoedfonds Unibail Rodamco, gaan nu van het slechts denkbare scenario uit en verwachten dat het Yme-platform nooit in gebruik zal worden genomen.

De afgelopen twee jaar heeft de platformbouwer in totaal 1,5 miljard verlies moeten nemen op Yme en een soortgelijk platform, Deep Panuke in Canada. Ook daar boekt Chabas nu alvast 29 miljoen dollar aan extra kosten in voor reparaties.

Door deze tegenvallers rekent SBM voor 2012 op een nettoverlies van 100 miljoen dollar bij een omzet van 3,6 miljard dollar.

Twee aandelenemissies
Om die dreun van ruim 600 miljoen dollar op het buffervermogen te kunnen opvangen en niet door de bankafspraken te zakken, heeft SBM twee emissies nodig.

Een is al geregeld. Hal Investments, bekend als aandeelhouder van andere maritieme dienstverleners Dockwise en Boskalis en ook van tankopslagbedrijf Vopak, pompt in eerste instantie 193 miljoen dollar in de platformbouwer.

Door die kapitaalsinjectie komt de solvabiliteitsratio (eigen vermogen ten opzichte van balanstotaal) tussen de 26 en 28 procent te liggen. ‘Boven de ondergrens van 25 procent die de bank hanteert, maar nog wel onder onze eigen doelstelling van 30 procent', aldus Van Rossum.

Hal had al 4,7 procent van de aandelen en komt na de onderhandse emissie op een 13,3 procentbelang. De uitgiftekoers van 8,50 euro lag wel fors onder de laatste slotkoers van 9,25 euro.

Als SBM voor 11 maart 2013 een schikking treft met Talisman, zal Hal een extra bedrag storten aan SBM.

Halverwege 2013 komt er een tweede (claim)emissie van 10 procent van het kapitaal waar iedere bestaande aandeelhouder pro rata op kan inschrijven.

Voor deze emissie heeft SBM toestemming nodig van de aandeelhoudersvergadering die gepland staat voor 23 mei 2013.




Gerelateerde artikelen